3x ontbijtjes vóór een ochtendtraining

Ik krijg regelmatig de vraag wat ik nou het liefste eet rondom mijn trainingen en wedstrijden. Al eerder heb ik een post hieraan gewijd maar er bleven vragen komen over bijvoorbeeld de ochtendtrainingen. Wat eet je als ontbijt als je daarna een intensieve training of run op het programma hebt? Ieder lijf is natuurlijk anders en iedereen reageert op een andere manier op bepaalde producten. Maar toch wil ik jullie graag een overzicht geven van ontbijtjes die ik graag eet voor een training.

Ik eet ongeveer 1,5 á 2 uur voor de training. Onderstaande ontbijtjes zijn dan ook daarvoor heel geschikt. Als je gelijk uit je bed wilt gaan sporten zou ik kiezen voor een lichtere maaltijd zoals een banaan of een cracker met pindakaas. Daarbij is het ook van belang wat je ’s avonds voor het slapen gaan nog hebt gegeten. Als je nog een koolhydraatrijke snack hebt gegeten, dan heb je in de ochtend weer wat minder nodig. Deze ontbijtjes zijn binnen 10 minuten klaar en zorgen ervoor dat ik er in ieder geval weer even tegenaan kan: 

Teff met banaan en rozijnen

teff pap 001
Nog niet heel veel mensen kennen teff maar het is een graansoort dat rijk is aan ijzer, vezels, calcium, eiwitten en complexe koolhydraten. Deze koolhydraten zorgen voor een langzame vertering, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. Voor duursporters is het daarom zeker een aanrader. Teff is bovendien glutenvrij.

Ingredienten (1 persoon)

 • 200 ml ongezoete amandelmelk
 • 5 el teff

Topping

 • ½ banaan, in plakjes
 • 1 el rozijnen
 • 1 el pecannoten
 • 1 el dadelstroop

Meng de amandelmelk met het teff en roer goed door tot het een gladde massa is geworden. Even shaken in een beker kan ook. Giet in een kom en maak af met de banaan, sultanas, pecannoten en een slingertje dadelsiroop.

 Smootiebowl mango, papaya en banaan

Mango en banaan bevatten relatief veel natuurlijke suikers en zijn een van de meest koolhydraatrijke fruitsoorten. Als je een goede sportprestatie wilt neerzetten kan je dat goed gebruiken. Voor een intensieve training zou ik aanraden ook een eetlepel kwark en granola toe te voegen.

Boven goed papaya

Ingrediënten (1 persoon)

Smoothie

 • ½ mango
 • 1/2 papaya
 • 1 banaan
 • 50 g havermout
 • 200 ml kokoswater
 • ½ limoen, sap

Topping 1: een eetlepel kokoskwark en granola. (voor een zwaardere training)

Topping 2: kokosvlokken, granaatappelpitjes en kiwi. (voor een lichtere training)

Bereiding

 1. Meng de mango, papaja, banaan, havermout, het kokoswater en limoensap in de blender.
 2. Giet in een schaaltje en verdeel de topping erover.

Eieren, kwark en granola

Oké, bovenstaande ontbijtjes zien er een stuk spannender uit maar heel vaak komt het bij mij ook hier op neer: een bakje kwark met granola, 2 eieren én koffie. Eiwitten, koolhydraten en een beetje caffeïne om de dag goed te beginnen 🙂

2017-02-21-PHOTO-00006396

9 Comments
 • Eddy Hense

  21/02/2017 at 19:26 Beantwoorden

  Hoi Daphne,

  Een vraagje: sport je wel eens nuchter? Bij duursporten is dit schering en inslag. Ben benieuwd wat jouw mening hierover is.

  • Dafne Schippers

   08/03/2017 at 12:45 Beantwoorden

   Hoi Eddy, Dat werkt voor mij helaas niet zo goed. Ik heb echt een ontbijtje nodig. Vaak train ik ook pas wat later op de ochtend..

   Groetjes Dafne

 • Karolina

  26/02/2017 at 13:32 Beantwoorden

  Dafne, I really like your blog, so I have a short question. Why aren’t whole posts in English version, too? I don’t know Dutch, so must translate every one with translator, but the post doesn’t sounds good then…Hope you have a nice day!

  • Sanne Schippers

   08/03/2017 at 12:46 Beantwoorden

   Hi Karolina,

   Thank you for your question. There is an English version of the website. But I have to admit: not all posts are translated yet.. We’re working on it!

   Best, Dafne & Sanne

 • Sanne

  27/02/2017 at 12:02 Beantwoorden

  Mmmm ziet er heerlijk uit! Ik ben zelf ook echt helemaal op de gezonde tour. Veel groente en fruit en bewegen. Ik sport nu 3x per week in de ochtend voor ik ga werken. Vaak neem ik dan een lekkere verse banaan met wat yoghurt. Maar ik zou hier wel iets meer in kunnen variëren. Ga het zeker proberen.

 • Sarèl

  11/03/2017 at 01:28 Beantwoorden

  Hoi! Super leuke site allereerst, en dat boek ga ik halen haha!
  Ik kickboks. Train 2x per dag 6 dagen in de week om naar de top te komen, dus ik moet ook aardig goed op mn eten letten vooral dat ik genoeg binnen krijg. Ik eet tussendoor wel vaak broodjes voor koolhydraten en neem ipv havermout wel 80g en met eiwitten er door met water ipv melk of plantaardige melk. Doe jij dit ook en eet je ook wel broodjes?
  Ik ben altijd bang dat ik te weinig energie heb als ik te weinig koolhydraten eet.

 • Laurey

  19/05/2017 at 07:30 Beantwoorden

  Zijn er ook voedingswaarde uitgerekend per recept? Ik heb het boek gekocht maar mis dit bij de recepten eigenlijk.

 • Jodie

  12/12/2017 at 14:50 Beantwoorden

  Fantastische website van een super-madame! Graag ontvang ik de nieuwsbrief…

  • Sanne Schippers

   19/12/2017 at 09:46 Beantwoorden

   Dankjewel voor het compliment Jodie! We hebben helaas geen nieuwsbrief..

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username