Plaatbrood met groene asperges, ei & zalm

Goedemorgen! Weer terug van weggeweest en tijd voor een vers blogbericht mét een fijn recept. Dafne heeft een aantal weken vrij gehad en is druk in de weer met haar nieuwe pup Sammie. Je hebt haar misschien al op social media voorbij zien komen:  Sammie is om op te vreten maar ook a hand full! Ze is een Australian Shepherd met een gezonde dosis energie 😉 Dafne is gek op honden en vindt het heerlijk met haar nieuwe buddy naar puppycursus te gaan en te gaan wandelen. Als ze oud genoeg is mag ze ook mee naar de atletiekbaan. Deze week is Dafne ook weer begonnen met haar eigen trainingen. Weer tijd voor een strakker regime dus, ook qua voeding. Ook ik wil na een weekje Sicilië weer op de gezonde tour. Het eten was heerlijk (pasta, pizza, vis en ijs) maar ook erg veel en machtig. Op een lekker citroentje na niet gemakkelijk om gezonde keuzes te maken!

Gezondere keuzes maken dus. Maar valt brood daar nou wel of niet onder? Over brood zijn er veel discussies, want is het nou wel of niet gezond? Dafne eet niet veel brood (of koolhydraten in het algemeen) omdat zij zich daar het beste bij voelt. Het is niet zo dat ze anti-brood is maar ze heeft wel gemerkt dat zij beter in haar vel zit als ze er minder van eet. Ikzelf eet wel brood en vind het ook erg lekker. Maar ik probeer het wel af te wisselen met andere graansoorten of bijvoorbeeld goed gevulde salades voor tijdens de lunch. Als alternatief op je normale boterham delen we graag deze gezondere variant met je: plaatbrood van broccoli. Ook nog eens een makkelijke manier om meer groentes te eten.

Broccoli plaatbrood met groene asperges, ei & zalm

Ingrediënten 

– 1 stronk broccoli (500 pram)
– 100 gram (amandel)meel
– 1tl gedroogde kruiden (tijm of basilicum)
– 4 eieren
– zout en peper

Topping
groene asperges
– ei
– zalm

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de broccoli in roosjes en maal deze fijn in de blender of keukenmachine. Ze mogen de structuur hebben van broodkruimels.

Meng in een grote kom de broccoli (400 gram), amandelmeel en kruiden goed door. Maak een kuiltje in het midden en breek daar de eieren in. Klop de eieren voorzichtig los en meng langzaam met de droge ingrediënten.

Maak een bal met je handen en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Vorm met je handen een rechthoek van ongeveer 8mm dik.

Zet in de oven en bak ongeveer 25 minuten. De bovenkant mag een beetje verkleurd zijn. Laat het brood helemaal afkoelen. Snij dan in plakken van 10 x 4 cm.

Beleg het brood naar keuze! Wij hebben gekozen voor gekookte groene asperges, zalm en een eitje. Je kan het brood in de koelkast nog een paar dagen bewaren.

 

4 Comments
 • Frank Nederhand

  09/11/2017 at 18:05 Beantwoorden

  “Sounds” delicious…. (nu nog even de tijd er voor vinden (met evt. seizoensgroenten)…)

 • Marjoleine

  10/03/2018 at 15:25 Beantwoorden

  Net gemaakt, heerlijk!! Goede lunch als voorbereiding op Halve Marathon CPC loop. Doe nu 8 weken Koolhydraatarm. Ben benieuwd morgen hoe mijn benen zijn…

 • Annemiek

  18/05/2018 at 11:37 Beantwoorden

  Oeh lekker idee! Voor hoeveel personen kan ik dit brood gebruiken denk je?
  Alvast bedankt! Groetjes Annemiek.

  • Sanne Schippers

   24/05/2018 at 08:27 Beantwoorden

   Hoi Annemiek,

   Je kan het als lunch wel voor 3 of 4 personen gebruiken.

   Eet smakelijk! Sanne

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username