Trotse zus & vlierbloesemsiroop

De laatste tijd ben ik extra trots op mijn kleine (grote) zus! Ze is net aangekomen in de Noorse stad Oslo. De zoveelste internationale  bestemming tijdens haar outdoor seizoen. Daar loopt ze donderdag de 200 meter in de Diamond League. Ze had even een flink baalmoment na de 100 meter in Birmingham zaterdag. Maar heeft snel de knop weer omgezet en bereidt zich voor op de volgende race. Ik vind dit ontzettend knap van haar: even die teleurstelling en dan weer vol de focus op de volgende wedstrijd. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan! Ik merk dat de druk van buitenaf steeds groter wordt nu de Olympische Spelen langzaam dichterbij komen. Het is bijzonder om te zien hoe volwassen ze daarmee omgaat. Dafne staat rustig en zeker de pers te woord en laat zich niet gek maken. Je wilt haar als familie het liefst tegen al het ‘geweld’ beschermen maar ze laat elke keer weer zien dat ze zich prima redt. Kleine zusjes worden groot! Als ze thuis komt staat er van haar trotse zus een flesje zoetigheid op haar te wachten 😉 Voor een keertje mag dat best!

FullSizeRenderHet is een ideaal drankje voor een warme dag als vandaag: vlierbloesemsiroop. Als je in deze periode goed om je heen kijkt zie je ze overal bloeien: de vlierbloesem. Ze zijn er maar een paar weekjes dus je moet er snel bij zijn! Dit recept met vlierbloesem is misschien niet het meest gezonde receptje op de blog. Maar in flink verdunde vorm en met mate is het een ideale dorstlesser met dit warme weer..

IMG_3869

Vlierbloesemsiroop

Ingrediënten

– flinke pan vol vlierbloesem
– 300 gram suiker per liter
– citroen
– (steriele) flesjes

Pluk een flinke zak vlierbloesem. Schud de takjes even uit zodat de beestjes er uit kunnen. Zet de vlierbloesem in een ruime pan onder water (ik heb 2,5 liter gemaakt). Bedek de bovenkant met folie en doe de deksel op de pan. Laat dit minimaal 24 uur en maximaal 48 uur staan. De smaak wordt intenser als je het langer laat staan. Voeg dan het sap van 1 citroen toe en verhit het water tot het net niet kookt. Laat per liter 300 gram suiker oplossen. Vul flesjes met het hete mengsel, sluit de dop en zet op zijn kop (zo kan de zuurstof er uit). Laat het goed afkoelen! Drink de siroop met flink veel water (ongeveer 1 deel siroop en 8/10 delen water). Heerlijk met een ijsklontje en munt!

Zo herken je de vlierbloesem:

DSC_1440

 

4 Comments
 • Jeroen Schippers

  07/06/2016 at 20:47 Beantwoorden

  Bedankt! Ik ge het eens proberen!

 • Evelyn

  07/06/2016 at 20:59 Beantwoorden

  Ik wil hier nog aan toevoegen dat je de bloesem moet plukken op een droge, zonnige dag en voor 12 uur ’s middags. Dan is de smaak en geur het meest intens. Als je dat niet doet, krijg je suikerwater.

 • marloes

  08/06/2016 at 08:28 Beantwoorden

  Jaaaaa Sanne, ik ben dan weer geheel trots op jou! Proost 🙂

 • vanja

  09/06/2016 at 21:53 Beantwoorden

  Ik ga het meteen opzoeken in de tuin, eens kijken of ik van brandnetels ook zoiets kan maken, maar dan wordt het denk ik spinazie kwa blaadjes ?

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username