2015: wat een jaar!

De laatste dagen van het jaar zijn traditioneel gezien hét moment om terug te blikken. Voor mij is 2015 een jaar om nooit meer te vergeten. Waar mijn leven zich een jaar geleden nog in een redelijk rustig vaarwater bevond is het nu in een enorme stroomversnelling geraakt! Ik kom mezelf nu overal tegen in de lijstjes en jaaroverzichten van 2015, vooral dankzij mijn prestaties in Beijing. Maar het leek me leuk om ook een eigen lijstje samen te stellen met mijn persoonlijke hoogtepunten van 2015. Ik begon met een top 5 maar ik kon niet kiezen uit al die mooie momenten en nu is het een top 10 geworden! We tellen af..


10. Sportvrouw van het Jaar 2015 (Nederland)

1200x675

Foto: ANP

Ik begin met een heel recent hoogtepunt: het winnen van de Jaap Eden Award voor Sportvrouw van het Jaar van Nederland. Vanaf 14.00 ’s middags was ik al op pad: kapper, make-up en een enorm mooie Jan Taminiau jurk. Dat is toch even wat anders dan een trainingspak ;). Ik voelde me net de koningin! En wat een mooie kroon op dit atletiekjaar om de prijs voor sportvrouw in ontvangst te mogen nemen.

 

9. Diamond League Londen

fhrx82parlh5_wd640

Foto: ANP

Na 3 jaar was ik in juli weer even terug in het Olympisch Stadion in Londen, maar nu als sprintster in plaats van meerkampster. De atmosfeer was opnieuw fantastisch! Met een Nederlands record (10.92) won ik de 100 meter. Een betere terugkeer op deze bijzondere plek kon ik me niet wensen. Ik liep in de tweede kwalificatie en won hem met 10.99, net als de Engelse publiekslieveling Dina Asher Smith in de andere serie. Dat werkte natuurlijk extra motiverend voor de finale. Opnieuw was mijn start niet fantastisch, maar ik merkte wel dat ik steeds dichterbij de anderen kwam. Gelukkig weet ik dat ik in het tweede gedeelte veel kan goedmaken…en dat lukte!

 

8. Eén van de 3 genomineerden voor World Athlete of the Year.

f19cf7cf-3f1c-4082-a442-ef5fb41cea9c

Het leek wel prijzen te regenen dit jaar! Maar helaas kan je niet alles winnen. Dibaba ging er in november met de titel ‘World Athlete of the Year’ vandoor, maar ik vond het al een hele eer om genomineerd te zijn samen met deze topatletes.

 

7. De 200 meter winnen van Allyson Felix in Brussel

2015-09-11 20:32:23 Netherlands' Dafne Schippers celebrates after winning the women's 200m during the Brussels' Diamond League athletics meeting at the King Baudouin stadium in Brussels, on September 11, 2015. AFP PHOTO/ JOHN THYS

Foto: AFP PHOTO/ JOHN THYS

Op 11 september stond de laatste Diamond League wedstrijd van het seizoen op het programma in het Koning Boudewijn stadion in Brussel. Brussel is altijd een spektakel, de laatste Diamond League wedstrijd wordt in stijl afgesloten: met luxe auto’s werden we het stadion binnengereden, onder luid onthaal van het publiek. Ik voelde zóveel support vanaf de tribunes, heel gaaf. En om dan ook nog eens Olympisch Kampioen Allyson Felix in een rechtstreeks duel te verslaan: wat een fantastisch gevoel!

 

6. Beslissing: ik ga voor de sprint!

dsrx4ffa4s5e_wd640

Het was ook het jaar van dé keuze voor de sprint. Een paar weken lang leek het nergens anders over te gaan: gaat Dafne kiezen voor de meerkamp of de sprint? Gelukkig heb ik de keuze op een door mij zelf gekozen moment kunnen maken. Ik nam afscheid van de mooie meerkamp en besloot me volledig te gaan richten op de sprint. Geen gemakkelijk keuze, de meerkamp was toch mijn allereerste liefde in de atletiek. Maar wel de juiste keuze, sprint past gewoon het allerbeste bij me!

 

5. Europees Kampioen 60 meter indoor Praag

2015-03-08 17:14:54 PRAAG - Gouden medaille winnares Dafne Schippers met haar gouden plak na het winnen van de 60 meter hardlopen tijdens het EK atletiek indoor. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

En dan zijn we al aanbeland bij de top 5! Het vorige indoorseizoen lijkt alweer heel lang geleden maar mijn atletiekjaar begon al goed met een gouden medaille op de 60 meter indoor in Praag. Met 7.05 ook een nieuw persoonlijk record.

 

4. Europees Atlete van het jaar

nb4x777azbj8_wd640

In het sjieke Lausanne mocht ik hem dit jaar voor de tweede keer in ontvangst nemen: de award voor ‘European Female Athlete of the Year’. Wel bijzonder dat er nooit eerder een vrouw twee keer won!

 

3. Onder de 11 seconden!

Foto: ANP/ Jerry LampenFoto: ANP/ Jerry Lampen

En op nummer 3: de eerste keer dat ik onder de 11 seconden liep op de 100 meter op de FBK Games in Hengelo. Alles klopte gewoon die dag: lekker weer, een fantastisch thuispubliek, de familie erbij.. en dan zo’n race lopen, dat is super.

media_l_3027026

 

2. 100 meter WK Beijing

BEIJING, CHINA - AUGUST 24: Shelly-Ann Fraser-Pryce of Jamaica (C) beats Dafne Schippers of the Netherlands (L) and Veronica Campbell-Brown of Jamaica to win gold in the Women's 100 metres final during day three of the 15th IAAF World Athletics Championships Beijing 2015 at Beijing National Stadium on August 24, 2015 in Beijing, China. (Photo by Lintao Zhang/Getty Images for IAAF)

We naderen het einde van mijn lijst. En net geen eerste plek, maar het komt in de buurt: de zilveren medaille op de 100 meter sprint op het WK in Beijing.

 

 1. 200 meter WK Beijing

De absolute nummer 1, het kan natuurlijk ook niet anders, is de gouden medaille op de 200 meter sprint in Beijing! Ik zei het ook al tijdens mijn speech op het Sportgala, maar ik vind het echt zo bijzonder om te zien hoeveel deze race losmaakt bij zoveel mensen in Nederland. Ik vind het oprecht heel bijzonder dat in een jaar waarin toch ook heel veel ellende in de wereld is, je mensen een geluksgevoel kan geven. Daar kan weinig tegen op!

2015-08-28 14:06:22 Netherlands' Dafne Schippers celebrates with her national flag after winning gold in the final of the women's 200 metres athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 28, 2015. AFP PHOTO / FRANCK FIFE

media_xll_3248164

Oké nog een keertje kijken dan ;):

https://www.youtube.com/watch?v=oLIOlxZdXD0

En na het terugblikken komt er meestal heel snel wat anders: het vooruit kijken! Want 2015 was een topjaar maar 2016 zou wel eens minstens zo mooi kunnen worden. Ik ben alweer keihard aan het trainen voor de Olympische Spelen in Rio maar daarvoor liggen er ook al wat mooie wedstrijden in het verschiet. Genoeg om naar uit te kijken dus!

En voor jullie allemaal: een hele fijne jaarwisseling en een schitterend 2016!

 

7 Comments
 • Jan Keijzer

  31/12/2015 at 16:21 Beantwoorden

  En in een interview ben je altijd lief! Gewoon ook!!!

 • mr ron middelkoop

  31/12/2015 at 18:38 Beantwoorden

  En een heel gelukkig nieuwjaar dafne schippers

 • Twan en Maria

  02/01/2016 at 02:07 Beantwoorden

  Beste Dafne , over 50 of 100 jaar wordt hier nog over gesproken. Zo speciaal en stoer dat een gewone hollandse atlete dit presteerde. En je pr’s steeds verbeterde.
  Maar ik zag ook dat je 2016 al lang in je agenda hebt staan . Je had twijfels of je wel ooit met de wereld top mee zou kunnen op de sprint. Koos je daarom eerst voor de zeven kamp?
  Wij mogen graag je sport volgen en ik hoop ook een keer van dichtbij. Maar wij zijn niet de enige. De tribunes zullen steeds meer oranje kleuren. Je hebt je beste jaren aan de atletiek gegeven en zoals jij het doet zal je het dubbel en dwars terug krijgen. Maar geen garanties. Probeer te blijven genieten dan doen wij het ook.
  Groetjes van ons.

 • Stuart

  03/01/2016 at 03:03 Beantwoorden

  This is the edited version! My heart writes but than I have to make it readable! My apologise!
  —————

  There is a lot of injustice in the world Dafne, but by being the best you can be, those looking for edges know and realize that peace and truth can be found leaving the confortzones, at the same time knowing that the magic of life is a choice what can only be given by yourself. Magic can not be explained only experienced. I am confident this year 2016 will be full of magic for you! Stay here and now and momentum will deliver you renewed speed performances as long you accept the power of now!

  Stuart….AKA TheBarking$tork

 • Ron

  03/01/2016 at 10:04 Beantwoorden

  Bedankt voor de mooie momenten, het delen van jou (sportieve) leven en vooral het schenken van het “Proud to be a Dutchman” gevoel. Succes met de trainingen voor jou en je team en maak er een mooi 2016 van.

 • Louis de Boer

  03/01/2016 at 13:18 Beantwoorden

  Mooie collage Dafne. En idd. je hebt ons zo laten genieten, een beetje gelukkig gemaakt, zelfs. Fijn is, dat Nederland eindelijk leert zijn helden te eren en te bewieroken. Zo draaide het Sportgala eigenlijk alleen om jou en waren de laatste beelden op TV op 31/12/15 om 23.59.59 uur jouw laatste meters in Bejing in slomo.
  Zo terecht allemaal, we zijn zoooo trots op je.
  Een fantastisch 2016 Dafne and keep up the good work!!

 • Cesar Alfonso

  16/02/2016 at 09:03 Beantwoorden

  I like Dafne Schipper!!!

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username