Family favourite risotto!

De kop is er af! Met een tevreden gevoel kijk ik terug op de races van zaterdag in Karlsruhe. Met een overwinning én 7.07 en 7.08 op de klok kan ik niet meer dan heel tevreden zijn zo aan het begin van het seizoen. De nieuwe manier van starten waar we de afgelopen weken zo hard op getraind hebben moet er nog uitkomen, maar daar heb ik alle vertrouwen in komende wedstrijden! Check hier mijn reactie op de races.

In onze familie hebben we een grote favoriet als we samen eten: risotto. De basis blijft steeds hetzelfde maar we vinden het leuk om te variëren met de groentes. Deze week heeft Sanne een fijne variant gemaakt met groene asperges en raapstelen. Raapstelen zijn vroege voorjaarsgroentes en zijn erg gezond: ze zitten boordevol ijzer en vitamine C.

DSC_0685

Risotto met groene groentes

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 ui
 • 300 gram risottorijst
 • 3 bosjes raapstelen
 • 100 gram groene aspergetips
 • 2 tabletten groentebouillon
 • 1 glas witte wijn (naar smaak)
 • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
 • Olijfolie
 • peper en zout

Breng een ruime liter water aan de kook en los de groentebouillontabletten daar in op. Was de raapstelen en verwijder de worteltjes. Snij de grotere blaadjes eventueel in kleinere stukjes. Snij de asperges in stukjes van ongeveer 3cm. Snipper de ui.

Bak de ui in 2 eetlepels olijfolie ongeveer 5 minuten. Roer de rijst erdoor en bak even mee. Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen door de rijst. Doe vervolgens hetzelfde met de bouillon, voeg steeds een ruime opscheplepel toe en blijf roeren. Na 10 minuten kan je de asperges erbij doen. Deze worden vanzelf gaar. Roer tot de rijst gaar is (een beetje plakkerig maar nog wel stevig). Dit duurt ongeveer 20/25 minuten. Voeg aan het eind de parmezaanse kaas en naar smaak peper en zout toe. Schep de raapstelen door het gerecht.

Dit is een hele lekkere vegetarische variant maar je kan voor wat extra bite ook nog knapperig gebakken rauwe ham toevoegen. Of nog een extra dosis groente met doperwtjes!

DSC_0681

6 Comments
 • Christiaan

  07/02/2016 at 19:25 Beantwoorden

  Google Translate:

  Risotto with green vegetables Ingredients (4 people) 1 onion 300g risotto rice 3 bunches turnip 100 grams of green asparagus tips 2 tablets vegetable 1 glass of white wine (to taste) 50g grated parmesan cheese Olive oil pepper and salt Apply a generous liter of water to the boil and dissolve the vegetable stock cubes on it. Wash the turnip tops and remove the carrots. Cut the larger sheets into smaller pieces if necessary. Cut the asparagus into pieces about 3cm. Chop the onion. Fry the onion in 2 tablespoons olive oil about 5 minutes. Stir in the rice and cook briefly. Add the wine and stir until it is absorbed by the rice. Then do the same with the stock, always add a large serving spoon and stir. After 10 minutes, you can do the asparagus there. This will be done automatically. Stir until the rice is cooked (a bit sticky but still firm). This takes about 20/25 minutes. Add at the end Parmesan and season with salt and pepper. Spoon the turnip by the court. This is a very tasty vegetarian version, but you can also add crispy baked ham for extra bite. Or an extra dose of vegetables with peas!

 • Joop Zwiep

  08/02/2016 at 23:31 Beantwoorden

  Wellicht een nieuw recept met risotto:

  Gegrilleerde zeebaars met rode bietenrisotto, tapijtschelpen en dragonpesto
  Voor 10 personen

  Ingrediënten voor de pesto:
  ½ bosje dragon
  ½ bosje peterselie
  1 el pijnboompitten, gebruneerd
  5 tenen knoflook, geschild
  olijfolie, Extra Vierge
  1. Hak de dragon, peterselie, pijnboompitjes en knoflook fijn en schenk de olijfolie erop zodat de droge massa net onder staat. Laat dit minimaal 24 uur staan zodat de smaken mooi door elkaar trekken.

  Voor de zeebaars:
  2 kilo zeebaars
  olijfolie
  peper en zout
  2. Fileer de zeebaars en verwijder de graten en het vel. Bestrijk de filet met olijfolie en leg de graatkant 3 seconden op een hete grill. Draai de filet een kwart slag en grill dit ook 3 seconden. Portioneer de filets in 10 gelijke stukken. A la minute bestrooien met peper en zout en garen in een oven van 155 graden in ongeveer 5 min. Afhankelijk van de dikte van de filet.

  Voor de risotto:
  150 gram risotto
  2 rode bieten
  2 sjalotten, fijn gesneden
  1 steranijs
  2 laurierbladeren
  olijfolie
  1 dl witte wijn
  2 dl gevogelte fond
  zout en peper
  2 el Parmezaanse kaas, geraspt
  paar druppels truffelolie
  3. Snij de rode bieten in kleine blokjes van een ½ cm. Doe een scheutje olijfolie in de pan en zet de rode bieten samen met de sjalotten aan. Voeg de kruiden toe en blus af met witte wijn en gevogelte fond. Laat dit eerst een half uurtje zachtjes koken. Een half uur voor het serveren opvullen met water tot alles 3 cm. onder staat. Voeg de risotto toe met iets zout en peper en dek het af met een deksel. Breng aan de kook en daarna op laag vuur de risotto langzaam laten garen. Als al het vocht door de rijst is “opgezogen” is de risotto klaar. Voeg op het laatste moment nog de kaas en truffelolie toe.

  Voor de palourdes:
  1 kilo palourdes, gewassen
  olijfolie
  3 tenen knoflook
  4. Pel de knoflook tenen en snij ze in grove stukken. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Doe hierin de gewassen palourdes samen met de knoflook. Gelijk afsluiten met een deksel. Stoof de palourdes gaar in zijn eigen vocht in 2 min. Haal de palourdes uit de schelp en bewaar ze in eigen vocht.

  Presentatie:
  Leg de risotto in het midden van de borden en leg hier op de zeebaars. Schenk de pesto erbij en verdeel de palourdes

  • Sanne Schippers

   09/02/2016 at 17:34 Beantwoorden

   Beste Joop,

   Het klinkt erg lekker. We zullen het zeker een keer proberen!

 • mr ron middelkoop

  09/02/2016 at 10:10 Beantwoorden

  Dafne en sanne
  Risotto veg variant
  Jullie eten wel altyd erg gezond, ik heb er wel eens moeite mee
  Kan ik niet eens bij jullie komen eten?
  Happy valentine both
  Greetings ron m.

 • ad kox

  09/02/2016 at 10:22 Beantwoorden

  Fijn om deze gerechten te kunnen maken

  • Sanne Schippers

   09/02/2016 at 17:33 Beantwoorden

   Leuk om te horen! Eet smakelijk 🙂

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username