Trainen in Zuid-Afrika

Daar zit ik dan, op een terras in Zuid-Afrika, van -4 in Nederland naar 35 graden in Zuid-Afrika. Dat is de eerste dagen altijd weer even wennen, maar ik weet het: ik mag zeker niet klagen met zo’n omgeving om te trainen. De eerste 2 weken zitten er inmiddels op. Ik ben erg blij met het verloop van de trainingen en de stappen die gezet worden (letterlijk en figuurlijk). Ik voel me ontspannen, sterk en merk dat ik er echt plezier in heb. Veel mensen vragen mij waarom ik helemaal naar Zuid-Afrika reis om te trainen. Dat leek me een leuk onderwerp om een blog aan te besteden, er zijn namelijk verschillende redenen voor. Onderaan het bericht vertel ik ook wat meer over het aankomende indoor seizoen..

15965440_1241728899236838_4086479834057263085_n

Warmte
De belangrijkste reden om in Zuid Afrika te trainen is de warmte. Zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen, zijn je spieren in deze temperaturen al snel diep en diep warm. Door de warme spieren kan je meer kwaliteit leveren in de trainingen. Zo gaan de loopjes al vanzelf wat harder waardoor je lichaam een extra trainingsprikkel krijgt. We trainen hard en als vanzelf voel je na een paar dagen flink de trainingsvermoeidheid toeslaan. Door de warmte echter voel je toch minder stijfheid en gaat het herstel vlotter. Je lijf is anders gezegd beter geolied, de doorbloeding gaat sneller waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Inhoud
Een andere reden is dat we hier hele dagen outdoor kunnen trainen. In Nederland is het nu te koud voor kwalitatief goede trainingen. Daardoor zijn we genoodzaakt binnen te trainen en kan je geen lange afstanden lopen (maximaal 100 meter). Om te werken aan je inhoud wil je in deze periode juist langere afstanden lopen. Daar leent de outdoorbaan hier zich uitstekend voor:

Focus
We zijn met een flinke groep atleten naar Stellenbosch afgereisd. Daarbij hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen: rust en 100% focus op de trainingen. Er is geen afleiding van buitenaf en dat is heel prettig.

Mijn trainingsdag ziet er (heerlijk overzichtelijk) uit:

 • ’s Ochtends wandelen we naar het ontbijt
 • We fietsen gezamenlijk naar de baan (we blijven toch Hollanders)
 • Tijd voor de ochtendtraining
 • We fietsen terug naar de campus voor de lunch (veel eiwitten!)
 • Dan is het tijd voor rust, we spelen soms een spelletje of gaan even slapen
 • Opnieuw fietsen we naar de baan voor de middagtraining
 • We fietsen terug (ja die route ken ik nu op mn duimpje) en hebben weer even rust
 • We gaan samen eten
 • Nog even ontspannen en dan naar bed.

15978037_1243862029023525_7889652784372369667_n

Voeding
De faciliteiten hier op de campus zijn erg goed. Er wordt elke dag kwalitatief goede voeding voor ons gemaakt dat speciaal is afgestemd op de behoeften van atleten. Er zijn niet veel plekken op de wereld waar alles zo goed georganiseerd is: een goede baan,  krachtmogelijkheden, ruime kamers, fysioruimtes en een zwembad (voor extra trainingen zonder voetbelasting). Ook is er maar één uur tijdsverschil met Nederland.

Natuurlijk zijn er ook trainingslocaties dichterbij huis maar deze zijn vaak al overvol met Europese atleten uit andere landen. En nergens zijn de omstandigheden zo ideaal als hier!

Indoor
Tot slot wil ik jullie nog even op de hoogte houden van mijn plannen komende maanden. Na een lang en intensief seizoen in 2016 hebben we met het team besloten om dit jaar wat meer nadruk te leggen op trainingsarbeid. Zodat ik mij optimaal kan voorbereiden op het outdoorseizoen. Helaas voor de trouwe fans zal ik dus niet verschijnen aan de start van de indoorwedstrijden. Hopelijk volgend jaar weer, maar voor nu keihard aan het trainen voor een mooi outdoorseizoen!

Volgende week zal ik wat meer vertellen over de vorderingen van het kookboek..het wordt zó mooi.

13 Comments
 • Janny Wessels

  17/01/2017 at 12:01 Beantwoorden

  Leuk om je belevenissen te lezen.

  • Dafne Schippers

   31/01/2017 at 11:25 Beantwoorden

   Bedankt Janny, ik vind het ook leuk om met jullie te delen 🙂 Groetjes Dafne

 • Pascal

  17/01/2017 at 14:47 Beantwoorden

  Soo eeh wat ging je hard in het filmpje wauw 💪💪 en een slimme keuze zo’n lekker warm land, Enjoy

  • Dafne Schippers

   31/01/2017 at 11:24 Beantwoorden

   Bedankt Pascal, het was een topstage! Nu helaas weer terug in het druilerige NL..

 • Ron Budde

  17/01/2017 at 14:52 Beantwoorden

  Kan mij volledig vinden in je visie en wens je enorm veel succes met de gestelde doelen. Top dat iedereen die maar enig zins betrokken is bij of met jou hiervan mag meegenieten en leren. Het beloofd een mooi seizoen te worden. 🙂

  • Dafne Schippers

   31/01/2017 at 11:24 Beantwoorden

   Bedankt Ron! Ik vind het leuk om met jullie te delen 🙂

 • jos van der Hoeven

  17/01/2017 at 16:29 Beantwoorden

  Geniet er van en ga zo door hoop nog veel van je te horen in de nabije toekomst

  • Dafne Schippers

   31/01/2017 at 11:23 Beantwoorden

   Bedankt voor je bericht Jos, ik ga mijn best doen!

 • Karin

  17/01/2017 at 19:46 Beantwoorden

  Leuk om te lezen en ben zo benieuwd naar je boek! Staat nu al hoog op m’n verlanglijstje! Succes met de trainingen!
  Groetjes Karin

  • Dafne Schippers

   31/01/2017 at 11:23 Beantwoorden

   Wat leuk Karin! We zijn er heel druk mee bezig en het wordt echt mooi! Groetjes Dafne en Sanne

 • Iris & Ninke

  17/01/2017 at 21:58 Beantwoorden

  Top, Dafne! En bedankt voor de heldere uitleg. Daar kunnen heel veel jongere atleten ook nog wat van leren. We zullen je wel missen bij het NK indoor in Apeldoorn. Maar zien je graag weer in topvorm terug in het outdoorseizoen! Tot dan!

  • Dafne Schippers

   31/01/2017 at 11:22 Beantwoorden

   Bedankt voor jullie bericht Iris en Nienke! Ik ga hard mijn best doen topfit aan het outdoor seizoen te beginnen. Groetjes Dafne

 • nestor

  16/06/2017 at 05:05 Beantwoorden

  Beautiful!

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username