Q&A sport en voeding

Als je bij bovenstaande foto denkt: wat zit Dafne er relaxed bij op de bank.. schijn bedriegt haha. Na de eerste 2 trainingsdagen doet werkelijk alles pijn! Maar eerlijk is eerlijk, ik ben wel blij dat ik weer lekker mijn energie kwijt kan. Ik merkte de laatste weken echt dat ik wat ongeduldig werd van het niets doen. Gelukkig had ik gistermiddag ook nog even tijd om met jullie vragen aan de slag te gaan. Superleuk dat jullie massaal hebben gereageerd op de Q&A. Er waren zelfs te veel goede vragen om in één blog te beantwoorden. Volgende week volgt deel 2!

1.Je reist de hele wereld over. Hoe houd je je voedingsschema in stand in het buitenland?

Ik ben inderdaad steeds meer in het buitenland, vorig seizoen zelfs bijna de helft van het jaar. Ik vind het best lastig om me dan strak aan mijn voedingsschema te houden. Daarom neem ik zelf ook vaak (lang houdbare) producten mee, zoals havermout en verschillende noten/zaden. Ik probeer altijd gezonde keuzes te maken, het is ook wel weer heel leuk om in Brazilië of Zuid-Afrika nieuwe groente- en fruitsoorten te proberen. Ook ben ik extra kritisch op restaurants. Rondom wedstrijden zit ik vaak in atletenhotels, het eten is dan vanuit de wedstrijdorganisaties geregeld. Daarbij wordt er uiteraard rekening gehouden met voldoende eiwitten, koolhydraten en groente en fruit.

2. Welke hardloopkleding (en lagen) draag je het liefst in de winter? 

Sinds een paar weken is het inderdaad weer behoorlijk fris buiten om te trainen. Normaal vertrek ik dan snel naar het buitenland haha. Nee hoor, ik train ook gewoon in Nederland in de herfst en winter. Ik zorg altijd dat ik veel lagen over elkaar aan heb, ik ben namelijk een enorme koukleum. Meestal een sportbh, hemdje en/of t-shirt, t-shirt met lange mouwen en eventueel een bodywarmer of jasje, ligt er helemaal aan hoe koud het is. Ook een wintertight met lange sokken of beenwarmers vind ik prettig.

IMG_20243. Mijn vraag is: als je te zwaar bent en graag ook wil hardlopen hoe kan je dit het beste opbouwen?

Allereerst: bouw het rustig op! Loop niet te hard van stapel want dan ben je het heel snel weer zat. Het beste is om hard te lopen met ins en outs (interval), dat betekent een stukje hardlopen en dan een stukje wandelen.

Je kan deze opbouw eens proberen:

 • Begin met eerst 30 seconden hardlopen en dan 30 seconden wandelen, doe dat 5 keer. Gaat dat heel makkelijk dan doe je dat nog 5x.
 • Lukt dat goed? Probeer dan 3 of 4 van deze sets te doen. Probeer ook voor jezelf het tempo iets op te voeren. Maar ga niet te hard!
 • Als dat goed gaat kan je de tijd verlengen tot 1 minuut. Dus 1 minuut wandelen en 1 minuut hardlopen.
 • Vind je meerdere sets achter elkaar nog te heftig? Las dan een pauze in van 3-5 minuten waarin je stevig doorwandelt.

Tijdens mijn eigen inhoudstraining doe ik altijd 4 sets van 5x 30 hardlopen/30 wandelen. Succes!

4. De feestdagen komen er bijna aan, hoe doe je dat? Kan je al dat lekkere maar vaak ongezonde eten weerstaan? Zo ja, hoe?

Dat is inderdaad niet de makkelijkste tijd van het jaar, alle winkels liggen vol met lekkers. Wat ik vaak probeer is zo normaal mogelijk te eten, maar dan 1x per dag (vaak tijdens het avondeten) gewoon te eten wat ik wil. Soms moet je het ook een beetje los kunnen laten, als je basis goed is, is het niet erg een keer wat ongezonds te eten. Wel nog 1 tip, probeer niet te veel te eten, dat werkt al heel goed ;). Deze bietencarpaccio is een leuk & gezond voorgerechtje met kerst.

DSC_0193

5. Hoe laat is je laatste maaltijd voor een wedstrijd?

Het ligt er natuurlijk aan hoe laat mijn wedstrijd is. Meestal loop ik pas in de avond, na 21u en dan zorg ik dat ik om 17-18 uur nog wat eet (zoals deze recepten) en dan een uur voor de race nog een reep of banaan voor een beetje energie, daarna na de wedstrijd pas een echt diner.

6. Topsport en school/studie gaan voor mij niet altijd makkelijk samen. Wat zou jij jongeren adviseren die graag topsporter willen worden?

Dat is zeker een lastige vraag, zelf heb ik mijn HAVO-diploma gehaald. Ik zat op een speciale LOOT-school, op deze scholen wordt er voor (top)sporters extra tijd ingeroosterd om te kunnen trainen. Ik trainde in die periode al bijna elke dag. Na de HAVO heb ik nog 2 jaar PABO gedaan, maar ik merkte dat de combinatie wel heel lastig werd en ben na mijn propedeuse gestopt.

Als ik ergens voor ga wil ik er met volle 100% voor gaan, maar 100% studie en 7x per week trainen ging niet zo goed. Toen heb ik samen met mijn ouders besloten om volledig voor de sport te gaan. Op dat moment was ik al Wereld Junioren Kampioen en wist ik dat het mogelijk was met de top mee te draaien. Ik had wat kleine sponsoren, waardoor ik in ieder geval het OV, mijn kamer en boodschappen kon betalen. Ik adviseer niet te snel te stoppen met studie/school, omdat het niet makkelijk is om geld te verdienen met sport. De meeste sporters in mijn omgeving studeren er gewoon naast, maar voor mij was het op dat moment geen optie. Nu vind ik het heel leuk om nog dingen te leren en te lezen over voeding.

7. Wat is je guilty pleasure op voedingsgebied?

Misschien heel cliché, maar dat is absoluut CHOCOLA. Puur of melk, lekker met noten of rozijnen er in. Of van die cakejes waar het binnenste uit loopt, kan je me ’s nachts voor wakker maken!

2016-11-01-PHOTO-00005173

 

4 Comments
 • Monique Ruesink

  02/11/2016 at 17:49 Beantwoorden

  Hartstikke leuk om te lezen Dafne! Kijk al weer uit naar je volgende blog. Succes met trainen!

 • Arthur Rice

  02/11/2016 at 18:37 Beantwoorden

  You would have been a great, ice hockey player. You should have been born in, Canada.

 • rosanne

  06/11/2016 at 19:11 Beantwoorden

  Haha, mochten die Canadezen willen!

 • Petra Vennegoor

  08/11/2016 at 16:21 Beantwoorden

  Goede vragen. Heel inspirerent. Bedankt, Dafne!

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username