The making of… dafnelikes kookboek

Het aftellen is begonnen: nog maar 3 maanden en dan komt het Dafnelikes kookboek uit! De precieze datum gaan we nog bepalen maar het zal rond eind april verschijnen. En ik durf nu al te zeggen: het wordt zó mooi! Ik kan bijna niet wachten om het aan jullie te laten zien. De fotoshoot in Zuid Afrika was absoluut een hoogtepunt maar ook het bedenken van de recepten is een feest. In deze blog zal ik jullie een stukje meenemen in het proces van het maken van een kookboek… + alvast een smakelijk voorproefje.

Recepten bedenken
Een kookboek kan natuurlijk niet zonder recepten. Samen met de uitgever hebben we een moodboard gemaakt en de recepten moesten in ieder geval: gezond, snel klaar én lekker zijn. Ook wilde ik graag een groot gedeelte over sport en voeding: wat kan je nou het beste eten voor en na een training of wedstrijd? We hebben ervoor gekozen om een paar populaire gerechten van de blog te gebruiken maar vooral ook veel nieuwe/verrassende recepten te gaan bedenken. Samen met mijn zus hebben we er flink op los gekookt! Gelukkig kregen we hierbij ook hulp van Ans, zij is receptschrijfster en zorgt ervoor dat de recepten tot in de puntjes kloppen. Na veel proberen, schrappen en  aanpassen zijn we tot meer dan 60 heerlijke recepten gekomen. We zijn regelmatig bij elkaar gekomen om te overleggen:

2016-11-10-PHOTO-00001871

De recepten zijn door een professioneel team gefotografeerd. Ongelofelijk om te zien hoe deze mensen over elk detail van de foto nadenken. Het resultaat is echt om je vingers bij af te likken..

Teksten schrijven
Naast de recepten moeten er ook teksten geschreven worden voor het boek. We werken vaak zo dat ik een opzet naar Sanne stuur en zij maakt er een goed lopend verhaal van. Zo zal ik jullie in het boek wat meer vertellen over mijn favoriete producten, ook deel ik graag mijn persoonlijke verhalen bij bepaalde recepten… de rest houd ik nog even geheim en mogen jullie in het boek gaan lezen. De teksten zijn net af en hebben we naar de uitgever gestuurd. Zij checken nog grondig of alles klopt en dan kan het naar de vormgever.

IMG_6981

Holland next top model..
Zo voel ik me in ieder geval wel de laatste weken! Ik heb er ondertussen al heel wat fotoshoots opzitten. Te beginnen met de covershoot eind december. In een prachtige keuken hebben we foto’s gemaakt voor (misschien wel?) de cover en foto’s terwijl ik aan het koken ben. Deze worden straks in het boek afgewisseld met lifestyle en sportfoto’s. En het kwam allemaal mooi samen dit jaar: die foto’s konden mooi gemaakt worden in Zuid Afrika. Qua weer en licht nu de perfecte locatie. Een paar dagen later hebben ook de LINDA (tijdschrift) en het Volkskrantmagazine foto’s gemaakt. Waar ik een paar jaar geleden nog zenuwachtig werd van dit soort dingen, merk ik dat ik het nu steeds leuker begin te vinden. Ik ben dan ook super trots op het resultaat!

Vandaag (ik ben net weer terug in NL) hebben we de foto’s geselecteerd.. Samen met mijn moeder, oma en zus op de bank, het was hilarisch! (‘hier heb je een beetje een raar mondje, deze is mooier’). Alleen zijn we er nog niet helemaal uit wat de coverfoto moet worden. To be continued 😉

15965440_1241728899236838_4086479834057263085_n

IMG_6651

The final touch
De recepten zijn rond, de teksten zijn geschreven en we hebben (bijna) alle foto’s geselecteerd. De volgende stap is de vormgeving van het boek. Onze vormgever Bülent zorgt ervoor dat alles een mooi plekje krijgt in het boek en de bladzijdes mooi opgemaakt worden. Als dat gebeurd is, kan het boek naar de drukker. Ik kan niet wachten!

Om jullie alvast een beetje ‘ lekker’ te maken, hierbij alvast een voorproefje uit het boek. Simpel maar echt heel lekker: de Healty bowl met ricotta-kokosmelk & vijgen.

healthy bowl 0021 persoon / 10 minuten

Ingrediënten
– 150 g ricotta
– 50 ml kokosmelk
– 2 vijgen, in kwarten
– 25 g hazelnoten
– 1 el (lavendel)honing

Meng de ricotta met de kokosmelk. Beleg met de vijgen en noten en druppel de honing erover.

Tip
Lavendelhoning combineert goed met noten en vijgen, maar gewone vloeibare honing is ook lekker.

4 Comments
 • Good, better, best. Never let it rest. ‘Til your good is better and your better is best.
  GOD blessing to you with your family.

 • Sjoerd Dijkstra

  03/02/2017 at 08:09 Beantwoorden

  Dit wordt één enorme hit ,voor sporters / mensen die gezond willen afvallen en mensen met diabetes, (suikerziekte) i.v.m. de suikerwaarde regulering,

  • Sanne Schippers

   08/03/2017 at 12:44 Beantwoorden

   Dat hopen wij ook Sjoerd! Groetjes Sanne en Dafne

 • hans Van Den Broek

  03/02/2017 at 15:13 Beantwoorden

  ik wil jou kook boek ook hebben

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username