5x start vandaag nog met hardlopen!

Oké, toegegeven: een afstand van 200 meter afleggen onder de 23 seconden zit er waarschijnlijk (nog) niet in voor je. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je dan maar op je luie stoel moet blijven zitten ;). Er zijn miljoenen mensen over de wereld die hardlopen en dat is niet voor niets! We hebben 5 redenen op een rijtje gezet om vandaag nog (ja vandaag!) te beginnen met hardlopen. Met daarbij een handig schemaatje om te beginnen. Check it out!

1. Hardlopen kan altijd en overal
Je hoeft je níet in te schrijven bij de sportschool en ook geen abonnementsgeld te betalen. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede hardloopschoenen (bezuinig daar niet op!) en je kan beginnen. Als je de smaak een beetje te pakken hebt, is een fijne tight en een (vochtdoorlatend) hardloopshirtje ook nog aan te raden, maar dat kan later ook nog. Hardlopen is ideaal als je een drukke agenda hebt.

2. Hardlopen is goed voor lijf
Hardlopen is een vorm van conditietraining waarbij je veel energie verbrandt. Je uithoudingsvermogen gaat vooruit én je vetpercentage daalt. Zorg er wel voor dat je ook de rest van de dag actief blijft bewegen.

3. Van hardlopen word je vrolijk
Bewegen is belangrijk om lichamelijk gezond te blijven maar uit onderzoek blijkt dat het ook goed is voor je geest! Iemand die actief en regelmatig beweegt, heeft aantoonbaar minder risico op depressies. Kortom: van hardlopen word je vrolijker en opgewekter! 

©Stefan M. Gerard in: Dafne Likes kookboek

4. Van hardlopen word je slim
Oké, dit kopje is misschien iets te kort door de bocht maar het is wel aangetoond dat je verstand beter werkt door lichaamsbeweging (bron: allesoversport). Door te bewegen wordt de groei van zenuwcellen in je hersenen gestimuleerd. Daardoor verbetert je leervermogen. 

5. Hardlopen = vrienden maken
Hardlopen is ontzettend populair. De kans is groot dat ook je buurvrouw, collega of vriend(in) aan deze sport doet. Extra gezellig dus om samen een rondje te lopen. Je kan je natuurlijk ook inschrijven bij een hardloopclubje in de buurt.

Schema
Voor de beginnende hardloper is dit schema van Dafne een aanrader:

 • Begin met eerst 30 seconden hardlopen en dan 30 seconden wandelen, doe dat 5 keer. Gaat dat heel makkelijk dan doe je dat nog 5x.
 • Lukt dat goed? Probeer dan 3 of 4 van deze sets te doen. Probeer ook voor jezelf het tempo iets op te voeren. Maar ga niet te hard!
 • Als dat goed gaat kan je de tijd verlengen tot 1 minuut. Dus 1 minuut wandelen en 1 minuut hardlopen.
 • Vind je meerdere sets achter elkaar nog te heftig? Las dan een pauze in van 3-5 minuten waarin je stevig doorwandelt.

Tijdens Dafne’s eigen inhoudstraining doet ze altijd 4 sets van 5x 30sec. hardlopen/30sec. wandelen.

Voeding
Heb je fanatiek gelopen? Eet dan binnen een uur na het hardlopen een eiwitrijke maaltijd. Daarmee kunnen je spieren herstellen. Deze eiwitrijke recepten zijn een aanrader. Ook in het Dafne Likes kookboek vind je genoeg inspiratie!

 

2 Comments
 • Marijke de Wit

  29/08/2017 at 14:31 Beantwoorden

  Nog tips voor eten voor het hardlopen? Ik krijg vaak last van mijn darmen en moet dan rennen voor de wc. Is ook beweging maar ietwat vervelend 😉
  Ik eet meestal voor het sporten 2x rijstwafels met banaan en notenpasta met kokos erover heen gestrooid.

 • Evelien Dekkers

  31/08/2017 at 13:31 Beantwoorden

  Hoi Daf, leuk artikel! Denk dat veel mensen hierdoor in beweging (kunnen) komen. Wel een belangrijke correctie. Door het eten van een eiwitrijke maaltijd vul je niet je glycogeenvoorraad aan. Eiwit helpen het herstel bij spierschade. Glycogeen vul je aan door een bepaalde hoeveelheid koolhydraten (maakt niet uit, uit welke bron). Het maken van glycogeen uit eiwitten is een vrij bewerkelijk proces. Anyways, geniet van je rust!

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username