De (koel)kast van een topsporter

In het Dafnelikes kookboek omschrijf ik uitgebreid hoe mijn voedingspatroon eruit ziet en wat mijn favoriete producten zijn. Als je het boek nog niet gelezen hebt, zeker even doen dus 😉 Maar ook de rest gun ik uiteraard een kijkje in de (koel)kast van een topsporter. Welke producten heb ik standaard in de kast liggen en waar kan ik echt niet zonder?

Eerst een stukje achtergrond info.. Met het woord ‘dieet’ heb ik namelijk altijd een beetje moeite, omdat je dan bepaalde dingen niet mag eten met het doel af te vallen. Ik heb het liever over een bepaald voedingspatroon dat ik volg als topsporter: gezond eten, verspreid over de dag, waardoor je veel energie krijgt en lekker in je vel zit. In grote lijnen betekent dat voor voor mij: weinig koolhydraten eten, veel eiwitten en groente en zo min mogelijk suiker. Dat volg ik dan ook niet een paar weken of maanden maar het is echt een manier van leven geworden. Als topsporter heb ik wat meer eiwitten nodig dan een gemiddeld persoon (dat zie je ook wel aan de hoeveelheid eieren die ik altijd in huis heb), toch geloof ik dat mijn voedingspatroon grotendeels ook goed werkt voor iedereen met een actief leven.

Als ik thuis ben in Nederland heb ik bepaalde producten standaard in huis. Ik wil op ieder moment even SNEL een smoothie of spinazie-omelet in elkaar kunnen flansen zonder dat ik naar de winkel hoef. Deze 12 producten heb ik altijd in de (koel)kast: 

1. Spinazie

Gewokt of rauw, als ontbijt, lunch of als avondmaal: spinazie eet ik echt bijna elke dag. Dat mag dus niet ontbreken in mijn koelkast! Het is gezond voor iedereen en zit boordevol anti-oxidanten en ijzer. Voor sporters is ook de grote hoeveelheid nitraat goed: dat zorgt voor sterkere spieren. Ideaal voor sprint- en krachtsporten.

2. Kwark

Er staan altijd wel een paar bakken (kokos)kwark bij mij in de koelkast. Vooral na mijn training eet ik graag kwark met fruit en granola. Door de grote hoeveelheid proteïne helpt kwark je spieren te herstellen. Maar ook een snelle smoothie vind ik lekker met kwark.

3. Gemengde ongezouten noten

Vooral aan het eind van de middag is het best lastig om niet toe te geven aan de behoefte om te ‘snaaien’. Ik eet op dat soort momenten een handje ongezouten noten. Het liefst amandelen of walnoten. Walnoten bevatten bijvoorbeeld vitamine E en omega 3-vetzuren. Deze helpen spierafbraak na een training verminderen. Ook maak ik regelmatig een goed gevulde salade met spinazie en noten. Fijn dus om altijd in huis te hebben.

4. Havermout

Havermout heb ik ook altijd op voorraad. Ik gebruik het regelmatig om bananenpannenkoekjes mee te maken. Je kan het in zijn geheel gebruiken of even malen in de blender. Havermout geeft snel een verzadigd gevoel en bevat veel langzame koolhydraten.

5. Banaan

Bananen kan je makkelijk meenemen naar je training, zeker als je even een dipje hebt erg fijn. Ook gebruik bananen regelmatig in gerechten zoals bananencake of pannenkoeken.

6. Eieren

Mijn koelkast ligt standaard vol met eieren, voor mij de perfecte sportvoeding. Ze bevatten veel eiwitten (uiteraard), B-vitamines en mineralen. Ik ontbijt regelmatig met een omelet en gebruik eieren in mijn favoriete bananenpannenkoekjes. Vooral eiwitten zijn goed voor het herstel van je spieren, perfect dus net na je training.

©Studio-PI

7. Pure chocola

Ik eet zo min mogelijk suiker. Maar als ik toch een keer een enorme behoefte heb aan iets zoets heb ik altijd wel een reep pure chocolade in huis. Of het nou echt goed voor je is, durf ik niet te beweren maar als je dan toch voor chocola gaat is puur wel de beste optie. In het Dafne likes kookboek staan echt superlekkere warme chocolaatjes, zeker het proberen waard 😉

8. Kikkererwten

In de categorie lang houdbaar heb ik altijd wel een paar blikjes kikkererwten in huis. Ik gebruik deze vooral om mijn salades wat vullender te maken. Kikkererwten bevatten veel mineralen en antioxidanten. Daarnaast zitten er veel vezels en proteïnen in waardoor het bijvoorbeeld goed is na het sporten.

9. Avocado

Avocado’s passen ook goed in mijn voedingspatroon. Avocado bevat weinig suikers en veel goede onverzadigde vetten en zijn daarom erg voedzaam voor sporters. Ik eet het vooral graag ná het sporten, bijvoorbeeld in een salade, een smoothie of als guacemole.

©Studio-PI

10. Zoete aardappel

Gewone aardappels eet ik bijna nooit meer, maar ik word wel blij van de zoete variant. Zoete aardappels zitten vol vezels, anti-oxidanten en vitamine C. Je kan er alle kanten mee op: grillen (in de broodrooster!), bakken of koken. Ik vind het ook lekker om een stamppot te maken van wortel en zoete aardappel.

 11. Aardbeien

Zo fijn als de zomer weer aan is gebroken en de winkel vol ligt met verse aardbeien uit Nederland. Ik heb nu standaard wel een bak verse aardbeien in de koelkast staan. Naast dat ze lekker zoet zijn, bevatten aardbeien ook veel vitamines en mineralen. In mijn aardbeien kwarktaart spelen ze een glansrol 🙂

12. Kokos

Ik ben echt gek op kokos. In alle varianten: geraspt, snippers, als drinkkokosnoot of gewoon als vers vruchtvlees.

In het Dafnelikes Kookboek vind je meer over mijn favoriete producten!

11 Comments
 • Merel

  18/07/2017 at 11:12 Beantwoorden

  Wat leuk, ons standaard boodschappenlijstje ziet er heel erg hetzelfde uit!! Leuk om van jou te lezen babe en wat een mooie foto staat er bovenaan het artikel 🙂 Liefs, Merel

 • Saskia

  18/07/2017 at 14:58 Beantwoorden

  Wow! Complimenten voor de opgeruimde koelkast! ☺

 • David Kipping

  07/08/2017 at 14:21 Beantwoorden

  Leuk!

  PS: Bananen, havermout en zoete aardappels zijn natuurlijk wel koolhydraatbommetjes dus als je wat minder vaak sport dan Daphne en of 40 plus bent en slank wil blijven, kun je die beter weglaten.

 • Renzo

  12/08/2017 at 09:52 Beantwoorden

  Complimenti per le medaglie mondiali!
  Avanti sempre così brava e bella!

 • Renzo

  12/08/2017 at 09:57 Beantwoorden

  Complimenti per le medaglie mondiali!
  Avanti sempre così brava e bella!

 • margreet in't Hout

  15/08/2017 at 12:35 Beantwoorden

  Als ik aardappel eet dan alleen opperdoezer ronde ,deze aardappel heeft een heel laag zetmeel gehalte veel vitamines en hoogwaardige eiwitten . Behalve dat zijn ze ook nog eens heel erg lekker.
  groetjes Margreet in’t Hout.

  • Sanne Schippers

   16/08/2017 at 13:03 Beantwoorden

   Hoi Margreet, bij ons in de familie zijn ze ook groot fan van opperdoezen. Zeker gekookt en daarna gebakken is heerlijk 🙂 Groetjes Sanne en Dafne

 • Janis ten Hoope

  16/08/2017 at 03:54 Beantwoorden

  Spinazie … Heerlijk ! Wij hebben hier op Aruba de wilde, lokale variant ‘kalalu’ … Een stevige soort; groot, dik blad, met van nature een lichtzilte zeesmaak … een spinaziesoort waar nog wat van overblijft als je die wokt 😉 … Wellicht is het in een toko te krijgen. Als je die ooit geproeft hebt, dan is de gewone spinazie, tja, gewoon … Geen idee of deze exoot ook net zoveel voedingswaarde heeft als de reguliere spinazie, maar mocht je het ooit tegen komen, aarzel niet 🙂

  • Sanne Schippers

   16/08/2017 at 13:02 Beantwoorden

   Hoi Janis, wat leuk een berichtje van Aruba! Ik had nooit eerder van deze spinaziesoort gehoord. Gaan we zeker eens naar op zoek in de toko, klinkt goed! Groetjes Sanne en Dafne

  • Marlene Jacobs

   05/10/2017 at 01:12 Beantwoorden

   Kalalu gekookt/gewokt smaakt bijna hetzelfde als spinazie. Enig nadeel, kalalu kun je niet rauw eten. Je krijgt dan sterke prikkeling in je mond. Ik ben nu 5,5 jaar in de Carieb, zeilend hebben we bijna alle landen van de Carieb bezocht. De kalalu ziet er in Jamaica weer heel anders uit dan in Grenada of Curacao. Leuk blog Sanne en Dafne,

 • Frank Nederhand

  25/08/2017 at 19:27 Beantwoorden

  Mijn pannenkoeken uit de supermarkt moeten op…. samen met de vloeibare becel… + klein beetje bruine rietsuiker…
  Als die becel eens op is probeer ik echt zo veel mogelijk direct vanuit het schap mijn maaltijden te bereiden (… ik doe alles z.s.m. met de magnetron… zelfs zalm “bakken” lukt: het was een goede “gok” om 25 minuten een stuk zalm op de laagste stand te garen (90 watt)..: ging gewoon hartstikke goed = compleet gaar doe het nu regelmatig).
  Ps voordeel van magnetron-gebruik is dat dat ding vanzelf uitgaat. Daarna geen brandgevaar….

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username