Vijgensalade

Wij zijn thuis gek op verse vijgen, heerlijk zoet en een mooi product om te gebruiken in de keuken. De vijg is de vrucht van de vijgenboom, die één keer per jaar vruchten geeft. Leuk weetje: het is één van de eerste vruchten die door de mens verbouwd werd, er zijn sporen van vijgenplantages van 9000 v Chr. gevonden. De prachtige volle vijgen die wij gebruiken, komen uit Brazilië. Zo wanen we ons nog even terug in het land waar we met de familie een jaar geleden waren voor de Olympics! Veel mensen eten alleen het vruchtvlees maar verse vijgen kan je gewoon met schil en al eten.

De zoete vijgen laten zich goed combineren met een tegenhanger met wat pit. Ze smaken heerlijk met rauwe ham en een drupje balsamico, of bijvoorbeeld met geitenkaas of gorgonzola. Als je een keer indruk wil maken op je gasten tijdens een feestje of verjaardag, dan is dit het ideale hapje: vijgen in een krokant bakje van Parmezaanse kaas..

Vijgensalade met kaasbakje

Ingrediënten (2 personen)

 • 25 gr Parmezaanse kaas, fijngeraspt
 • 2 tot 4 rijpe vijgen
 • 2 el Griekse yoghurt
 • 15 gr rucola
 • zout
 • versgemalen peper
 • wasabipasta
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl balsamico azijn

Eventueel: 2 plakken parmaham, handje walnoten.

Verarm de oven voor op 200 C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet smalle, niet te hoge glazen omgekeerd klaar als vorm voor de bakjes.

Rasp de Parmezaanse kaas. Leg twee bergjes van gelijke grootte op ruime afstand van elkaar op de bakplaat en spreid ze uit tot cirkels van ongeveer 10 cm. Zet de bakplaat ca. 5-6 minuten in de oven tot de kaas begint te borrelen. Neem de bakplaat uit de oven. Laat ze iets afkoelen, til ze met een pannenkoekmes/kaasschaaf op en leg ze over de omgekeerde glazen. Vorm ze met je handen tot bakjes en laat deze afkoelen.

Snijd de vijgen in 4 partjes, maar snij ze niet helemaal door zodat je ene bloemvorm krijgt. Wikkel eventueel een plakje Parmaham om de vijg.

Roer een beetje wasabipasta of mierikswortelsaus door de Griekse yoghurt en voeg zout en peper naar smaak toe.

Klop de olijfolie, balsamico en zout en peper tot een dressing.

Zet de afgekoelde bakjes op een bord. Vul ze met wat rucola, leg de met ham gewikkelde vijgen in het bakje en schep een beetje van het yoghurtmengsel in de vijgenbloem. Sprenkel de dressing erover.

 

 

 

1 Comment
 • Frank Nederhand

  05/10/2017 at 19:53 Beantwoorden

  … jullie recepten zijn een inspiratie, waaraan ik mijn eigen draai weer geef met cranberries, dadels, zonnebloempitten, pompoenpitten…. : niets anders meer (is het beste, meestal “lukt” het ook)…
  Het is goed voor hart en bloedvaten /-suikerspiegel, energieopname etc. kortom een zo gezond mogelijk eet- en
  beweeg-patroon op naar de 100 (200?) (“dit keer” geen meters, maar levensjaren) en (“in mijn “achterhoofd”: de olympische spelen, Tokio ; alhoewel 2024 Parijs is wel dichterbij (hoef ik niet met het vliegtuig (ooit wel een vluchtje gemaakt boven Rotterdam)…

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username