☆ Het Dafnelikes 3-gangen Kerstdiner ☆

Over precies een week zitten we weer met de hele familie aan tafel voor een uitgebreid diner tijdens 2e Kerstdag. Nu al zin in! We maken allemaal een gang en op dit moment ben ik al volop een aantal gerechten aan het uitproberen. Zoek je zelf nog inspiratie voor het diner? Speciaal voor jullie heb ik een heerlijk Dafnelikes 3-gangen Kerstdiner samengesteld. Vooraf een feestelijk avocadotuintje, als hoofdgerecht een zalmtompouce met groene asperges en als toetje een heerlijke stapel pannenkoekjes met mascarpone en passievrucht! Namens ons allemaal: hele fijne feestdagen gewenst! 

Voorgerecht: een feestelijk avocadotuintje

Deze gevulde avocadotuintjes zijn heerlijk. Door de de verschillende structuren in de toppings ziet het gerecht eruit als een tuintje en smaakt iedere hap net even anders. Leuk voor de feestdagen maar ook fijn als lunch of snack.

Ingrediënten (4-personen)

 • 2 avocado’s
 • 2 el limoensap
 • 4 el hummus
 • 2 radijsjes
 • 1 el zwarte sesamzaadjes
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 bakje tuinkers
 • 1 bakje koriander

Halveer de avocados en haal de pit eruit. Schep de avocado voorzichtig met een lepel uit de schil.

Besprenkel de avocadohelften met wat limoensap. Schep de hummus in het gat waar de pit zat.

Snijd de radijs in plakjes en leg deze op een kwart van de avocado. Versier een kwart met het sesamzaad, een kwart met de paprikapoeder en een kwart met de tuinkers, zodat je allemaal verschillende structuren krijgt. Leg er als laatste een paar takjes koriander op.

Serveer de avocadotuintjes direct. Ook lekker met platbrood of crackers.

 

Hoofdgerecht: Zalmtompouce met groene asperges & limoensaus

Wij vinden deze zalmtompouce een plaatje om te zien! Het is ook weer eens wat anders dan een groot stuk vlees op je bord. Investeer in een goed stuk duurzame zalm, dan is het rauw het allerlekkerst! Het filokrokant zorgt voor een goede bite.

 Ingrediënten (4 personen)

Tompouce:

 • 800 gram verse wilde zalmfilet
 • 1 citroen
 • 1 bosje verse dille
 • Peper en zout
 • 1 el olijfolie
 • 5 plakken filodeeg
 • 2 el boter
 • 4 el sesamzaad
 • 400 gram groene asperges

Limoensausje:

 • 250ml water
 • ½ blokje visbouillon
 • 1 el maïzena
 • 1tl suiker
 • 1 limoen
 • 25 gr boter
 • peper en zout

Snij de zalm in kleine blokjes. Meng deze met limoensap, olijfolie, peper en zout in een kom. Snij een paar takjes dille fijn en meng deze door de zalm. Dek de schaal af en zet in de koelkast. Je kan de zalm eventueel ook even aanbakken.

Laat de filodeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakken filodeeg nog even op elkaar zitten en snij in 8 gelijke delen. Smelt de boter in een pannetje. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier 8 losse plakjes filodeeg op. Bestrijk deze met boter (dit gaat het makkelijkst met een kwast). Strooi de sesamzaadjes erover en leg dan het volgende plakje er op. Besmeer deze weer met boter en sesamzaad en herhaal deze stappen tot er 8 stapeltjes zijn van 5 velletjes. Eindig met een laagje boter en sesamzaadjes. Zet de bakplaat 15 minuten in de oven.

Voor het sausje verwarm je in een pannetje het water, de limoensap en visbouillon. Breng dit aan de kook. Roer de maïzena los met wat water en roer dit door de saus. Breng op smaak met boter, peper, zout en evt. wat dille.

Roerbak de groene asperges met peper en zout.

Leg op elk bord een filokrokant en schep hier ¼ van de zalm op. Dek af met een tweede filokrokant. Serveer met de groene asperges en limoensaus.

 

Toetje: Dafne’s pannenkoekjes 

Wat ons betreft zijn pannenkoekjes altijd een goed idee!  Je kunt dit gerecht ook als ontbijt eten, laat dan de mascarpone weg en serveer er kwark of yoghurt erbij.

Ingrediënten (4 personen)

 • 300 g zoete aardappel
 • 250 ml karnemelk
 • 5 el bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 3 eieren
 • 1 el cacao
 • 1 mango
 • 2 passievruchten
 • 150 g mascarpone
 • evt agavesiroop

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Doe de blokjes in een pannetje met zoveel water dat ze net onder staan en kook de zoete aardappel in 15 minuten zacht en gaar. Giet de zoete aardappel af en pureer met de karnemelk tot een gladde puree. Voeg het meel, bakpoeder, de eieren en de cacao toe en roer tot een egaal beslag.

Verhit olie in een koekenpan en bak er kleine pannenkoekjes van. Als het beslag te veel uitvloeit, doe er dan een schepje extra bloem bij. Bewaar ze als ze klaar zijn onder aluminiumfolie zodat ze warm blijven.

Snijd de mango in reepjes en lepel de passievruchten uit. Maak stapeltjes van 3 pannenkoekjes met daartussen mascarpone en mangoreepjes. Beleg extra mascarpone en een lepel passievruchtvlees. Houd je van iets meer zoetigheid? Schenk er dan een beetje agavesiroop over.

☆Op de blog vind je nog meer inspiratie voor de feestdagen, zoals heerlijke bietencarpaccio en appel, peer en vliercrumble.☆

No Comments

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username