Pepernoten!

December is één van mijn favoriete maanden. Nee, niet vanwege de kou, ik zit nu niet voor niets in Zuid-Afrika ;). Maar de feestdagen, daar kijk ik altijd naar uit. Zeker als je zoveel van huis bent, hecht je extra waarde aan dit soort familietradities. We vieren elk jaar met een groot gezelschap pakjesavond en koken (én eten) veel lekkers. Door mijn trainingskamp in Zuid-Afrika ben ik dit jaar helaas niet thuis op 5 december…maar speciaal voor mij hebben we pakjesavond een weekje opgeschoven.

Bij mijn ouders vond ik pas nog wat oude foto’s. Zo leuk om te zien! Hoe spannend was het vroeger als de Sint met zijn Pieten langskwamen op school, of thuis. Ik deed heel erg mijn best om dat niet te laten merken haha, lukte best goed toch? Tijdens pakjesavond zong ik samen met mijn broer, zus, neefjes en nichtje zo hard als we konden Sinterklaasliedjes. M’n vader of oom glipte er dan stiekem tussenuit om op het raam te bonken. En dan stonden er in de gang grote zakken met kadootjes. Fijne herinneringen!

Dafne jong sint 2Omdat ik natuurlijk al langere tijd wist dat ik een deel van december in het buitenland zou zijn heb ik voordat ik vertrok nog heerlijke (en gezonde) pepernoten gemaakt. Zo had ik ietwat vervroegd toch alvast wat decemberpret.Als ik terugkom ga ik ze zeker nog een keer met mijn zus maken, ze waren goed gelukt! Maar voor nu eerst nog een paar weken hard werken. De trainingen hier gaan goed en ik kan me tegelijkertijd heel ontspannen alleen op mijn sport focussen. Precies waar een trainingskamp voor bedoeld is! Ik wens iedereen vanuit Zuid-Afrika alvast een fijne pakjesavond. En geniet natuurlijk van je zelfgemaakte pepernoten 🙂

Pepernoten

Ingrediënten
200 gram speltmeel (of de helft vervangen door amandelmeel)
– 60 gram palm of kokosbloesem suiker
– 5 eetlepels kokosolie
– 5 theelepels speculaaskruiden
– 3 eetlepels amandelmelk
– snufje zout
– 4 druppels vanille aroma

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de meel, de suiker, de kruiden en een snufje zout in een kom. Smelt in een pan de kokosolie en voeg roer deze vervolgens door het mengsel. Doe de melk erbij en kneed tot een bal. Deze mag best een beetje plakkerig zijn. Eventueel kan je er nog wat meer melk bij doen. Kneed kleine balletjes en druk deze plat op een bakplaat met bakpapier. Stop ze 15-20 minuten in de oven. Als je deeg over hebt kan je daar ook hele lekkere koeken van maken. Een fijne Sinterklaasavond!

Pepernoot plaat

DSC_1211

5 Comments
 • Christiaan

  23/11/2015 at 20:16 Beantwoorden

  Ik wens jullie ook een fijne verlate sinterklaasfeest toe en dat je trainingskamp in Zuid Afrika volgend jaar de vruchten in Rio gaan afwerpen.

 • Stuart Wild

  24/11/2015 at 01:53 Beantwoorden

  How to Achieve The Flow State! ( Eating healthy pepernoten is a must!)

  What in the heck has that to do with pepernoten Stu? Well my mind is creative, out of control; a must in order to get that light streaming, and if it does turn a smile at someone’s face than mission accomplished.
  For all your blog readers I thought this was a nice contribution in order to be the best you can be for yourself.

  We can only achieve that state when all aspects are balanced. Your blog is all about healthy snacks. Eating healthy is a must to access the state of flow. An important part of achieving that flow state is developing a high level of skill in the particular area in which you’re striving to achieve a flow state. In order to achieve the flow state we need to do the following:

  ◾Find a challenge. Choose something that you enjoy doing. It can be anything, whether it’s playing the piano, working on your novel, skiing, horseback riding, playing golf, and so on.
  ◾Develop your skills in order to be able to meet the challenge. Remember that if something is too easy you’ll be bored–and your mind is likely to wander so you won’t achieve the flow state. If something is too hard you’ll be overwhelmed and you won’t be able to achieve that subconscious competence that is necessary for the flow state.
  ◾Set clear goals. You want to be very clear on what you want to achieve and how you’ll know whether you’re succeeding. Here’s an example: “I’m going to write something on how to achieve the flow state. I’ll know that I’m succeeding if I can clearly set forth what the flow state is, what it’s major components are, why it’s beneficial, and how to achieve it.”
  ◾Focus completely on the task at hand. Eliminate all other distractions. You don’t want anything to take your attention away from the task that you’re performing; if your concentration is broken you’re going to exit the state of flow.
  ◾Make sure that you’ve set aside sufficient time. It’s very likely that it’s going to take you at least fifteen minutes to start to get into the flow state, and a while longer after that until you’re fully immersed. Once you enter the flow state you want to make sure that you make the most of it, instead of having to stop prematurely because you have to go do something else.
  ◾Monitor your emotional state. If you meet all of the requirements above, but you’re having trouble entering the flow state, monitor your emotional state. If you’re in an aroused state–angry, anxious, worried, and so on, try doing something that will calm you down. Do you feel that your energy level is low and you’re feeling sluggish? Do something to pick up your energy levels, whether it’s doing jumping jacks, reading something motivational like this blog, copy paste a healthy snack from Dafnelikes.com, or calling a friend who makes you laugh.
  I remember I was in love, dressed up like the first Purple Piet in town, I thought looking so cool. Marianne opened the door and the first thing she told me, quote…”Hi Stu you look rather strange today!” I guess Purple did not work that time! It was my last performance as Piet The following year I canceled the party and went running in the forest. I understood that being yourself does not relate towards being emotionally or physically dressed up. Instead, we need to be real, no clutter, fluent and loving! Love generates everything!

  Running hard means training smart and I know you do! Keep dancing keep flowing Dafne!
  Have a fluent Sinterklaas to you, Sanne Family and Noa

  Stuart Wild… AKA TheBarkingStork

 • […] Van dafnelikes.com […]

 • Magali

  29/11/2015 at 20:16 Beantwoorden

  Altijd heel leuk om je artikels te lezen Dafne (en ook in de Runner’s World)! Bedankt voor alle je inspiraties. Ik wens je alvast heel veel succes in de finale in Rio. Veel plezier in Zuid-Afrika trainen en een fijne Sinterklaas! Ga zeker die pepernoten proberen 😉

 • Dave

  04/12/2015 at 19:15 Beantwoorden

  Leuke. leerzame, vermakelijke en smakelijke website, ga zo door 🙂 Het zijn overigens kruidnootjes en geen pepernoten. Fijn sinterklaasfeest! 🙂

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username