Q&A Sport en voeding #deel 2

Zoals beloofd: hierbij ook deel 2 van de Q&A over sport en voeding. Deze week kwamen er nog meer leuke vragen binnen. Dank daarvoor!

 1. (Top)sporters hebben het tegenwoordig veel over voeding en iedereen zegt weer wat anders. Hoe ben jij erachter gekomen wat voor jou werkt en wat goed voor je is? 

Het blijkt wel dat (top)sport & voeding een hot topic is tegenwoordig, iedereen heeft zo zijn eigen ideeën en ik begrijp dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Voor mij heeft het ook jaren geduurd voor ik er achter kwam wat nou echt goed werkt voor mijn lichaam. Ik heb heel veel gelezen over voeding en verschillende producten/combinaties uitgetest. Zo ben ik langzaam aan tot een eigen voedingspatroon gekomen. Met als belangrijkste pijlers: zo puur/vers mogelijk, veel groente en fruit, noten, veel eiwitten en rustig aan met (snelle) koolhydraten en suiker. De laatste tijd merk ik dat ik echt goed in mijn vel zit en me fit voel. Ik weet zeker dat voeding daar een belangrijke rol in speelt.

2. Hallo Dafne, ik bak regelmatig de bananenpannenkoekjes voor een hardloopwedstrijd van mijn kinderen, ze noemen het de ‘winnaars pannenkoeken’! Mijn kinderen trainen veel en hebben continue honger, heb je nog tips?

Die bananenpannenkoekjes zijn ook echt mijn favoriet! Ik vind ze heerlijk en maak ze erg vaak. Het is logisch dat je kinderen veel eten, ze zijn lekker in de groei. Ik denk dat het goed is dat ze voldoende binnenkrijgen, maar dan wel de juiste dingen: heerlijke groene smoothies met groenten en fruit, waar je ook eventueel wat havermout kan toevoegen voor de vulling. Verder kan ik alle andere recepten op de blog aanbevelen, omdat die denk ik voor iedereen (zeker ook voor kinderen) geschikt zijn! na het trainen is een bakje kwark met fruit en granola een aanrader. Het is goed om na de training wat eiwitten te eten.

DSC_1432

3. Ik denk soms tijdens trainingen of wedstrijden heel negatief over mezelf. Dan denk ik dat ik het niet kan, dat ik niet ga winnen of het tempo niet tot het einde van de wedstrijd vol kan houden. Denk jij dit ook wel eens over jezelf? En wat doe je er dan aan? 

Iedereen denkt wel eens negatief over zichzelf, dat geldt zeker ook voor mij. Ik probeer dan te bedenken dat ik echt alles uit mijn trainingen heb gehaald en er klaar voor ben. Gelukkig ben ik er aardig goed in om me af te sluiten voor alles wat er om me heen gebeurt. Ik laad me vlak voor een wedstrijd op door mezelf positief toe te spreken: je kan het! Soms zit ik ook niet lekker in mijn vel of ben ik moe. Dan denk ik: dit zijn de omstandigheden waar je het mee moet doen, haal daar het beste uit. Het kan ook prettig zijn om familie en vrienden mee te nemen die je goede moed in praten. Ik vind het altijd heel fijn en extra motiverend als zij in het publiek zitten.

4. Wat doe je met een (jonge) atlete die een moeilijke eter is? 

Ik was zelf vroeger een enorm lastige eter. Ik lustte niks, geen groenten, geen brood, ik vond het allemaal niet lekker. Mijn moeder heb ik dan ook flinke kopzorgen bezorgd! Maar gelukkig is het is allemaal goed gekomen. Binnen ons gezin hebben we  wel meegekregen dat je gewoon alles eet wat de pot schaft, er wordt geen ander eten gemaakt. Nu lust ik (bijna) alles, vooral groenten vind ik heerlijk. Ik zou je dus aanraden verschillende producten te blijven aanbieden. Ik denk dat als je in aanraking komt met alle mogelijke smaken dat het uiteindelijk goed komt, vooral proberen. Het helpt soms ook om bepaalde groenten ‘weg te toveren’ door het in een shake te gooien (zoals in deze spinazieshake).

FullSizeRender5. Mijn zoon van 16 doet fanatiek aan atletiek en gebruikt ook eiwitshaker met wheypoeder. Wat vind je daarvan? 

Hij is best wel jong vind ik, ik gebruik inderdaad ook eiwitshakes, maar het liefst maak ik ze vers waar ik aminozuren aan toe voeg. Vaak krijg je met de shakes ook veel extra suiker binnen. Misschien is het handig een keer met een sport voedingsdeskundige te praten? Het is voor mij lastig in te schatten of hij te weinig eiwitten binnen krijgt omdat ik niet weet wat zijn voedingspatroon is. Ik ben voor een zo natuurlijk mogelijke voeding!

2 Comments
 • Karina

  08/11/2016 at 13:29 Beantwoorden

  3x L
  Leuk
  Lekker
  En nog Leerzaam ook.

 • Caro

  09/11/2016 at 10:30 Beantwoorden

  Je zegt dat je eiwitshakes vers zelf maakt zonder eiwitpoeder. Welke ingrediënten gebruik je hier dan voor?

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username