3x dit kan je het beste eten ná het hardlopen

Zoals beloofd hierbij ook mijn favoriete gerechten voor ná het hardlopen. Ik heb zelf meestal na een training niet direct veel trek, dan duurt echt even. Toch is het wel goed om wat voedzaams te eten, zodat je weer energie krijgt en je spieren zich kunnen herstellen. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om veel te drinken om je vochtbalans weer op peil te krijgen. Van deze 3 gerechten word ik in ieder geval blij na het sporten!

Goed gevulde omelet

Omdat ik behoorlijk explosief train, kan er sprake zijn van spierafbraak. Je spieren zijn grotendeels opgebouwd uit eiwitten en door voldoende eiwitten te eten na mijn training kunnen deze spieren zich herstellen. En hoe sneller je herstelt, hoe sneller je ook weer kan trainen. Behalve in eieren haal ik bijvoorbeeld ook eiwitten uit peulvruchten en noten. Het fijne aan eiwitten is dat het ook goed verzadigt. De combinatie van eiwitten met koolhydraten (bijvoorbeeld een volkoren/speltboterham) is een goede manier om te herstellen na de training.

DSC_0740

Ingrediënten

 • 2 eieren
 • Handje jonge bladsla (of spinazie)
 • 2 lente uitjes
 • 10 cherrytomaatjes
 • 50 gram zachte geitenkaas
 • 1 eetlepel zonnebloempitjes
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • Evt. volkoren/spelt boterham

Kluts de 2 eieren. Snij de tomaatjes doormidden en de lente ui in plakjes. Bak de helft van de tomaten en alle ui in een eetlepel olijfolie kort aan (2 minuutjes). Voeg de uitjes en tomaat toe aan het eiermengsel en roer even door elkaar. Bak de omelet aan beide kanten. Voeg naar smaak peper, zout en paprikapoeder toe. Vul de omelet vervolgens met de sla, overige tomaatjes, geitenkaas en zonnebloempitjes.

 

Groene salade

Deze powersalade bevat veel eiwitten door de zalm (en het eitje natuurlijk) maar ook veel vitamines (asperges en spinazie) en goede vetten (avocado). Een toplunch na je training! Je kan de zalm ook vervangen door gebakken kipfilet. Je kan het afwisselen met bijvoorbeeld deze herfstsalade.

DSC_1821

Ingrediënten

 • 200 gram spinazie
 • 200 gram groene aspergetips
 • Bakje warmgerookte zalm
 • 2 eieren
 • 1 avocado
 • tuinkers (of alfalfa)
 • 1 handje sojaboontjes

Gril de asperges in een eetlepel olijfolie in de grilpan. Kook de eieren. Voeg naar smaak zout en peper toe. Snij vervolgens de avocado in plakjes. Verdeel de spinazie over een schaal, verdeel daar de overige ingrediënten over.

Je kan nog een dressing maken van 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel honing en een halve eetlepel mosterd.

 

Herstelsmoothie

Tijdens het hardlopen verbrand je flink veel energie. Een smoothie is een goede manier om vocht, koolhydraten, eiwitten én vitamines en mineralen aan te vullen. Een ideaal hersteldrankje dus!

DSC_1432

Ingrediënten (2 glazen)
– 2 appels
– 1 peer
– 200 gram spinazie
– 200ml kokoskwark
– paar blaadjes munt
– 25gr sesamzaadjes (chiazaadjes kan ook)

Pureer alle ingrediënten in de blender of met een staafmixer. Enjoy!

 

 

 

5 Comments
 • Karina

  04/10/2016 at 14:32 Beantwoorden

  Wat een goed idee zeg.
  Hier van kan je zeggen dat het super food is.
  – super lekker
  – super gezond
  – Super makkelijk.
  I like it …

 • Theo van der Lee

  05/10/2016 at 16:45 Beantwoorden

  Als marathon loper kan ik wel wat goede voeding gebruiken

 • Chris

  05/10/2016 at 18:54 Beantwoorden

  Voor Chris

 • Ninke

  06/10/2016 at 00:18 Beantwoorden

  Dafne, goed recept én lekker! Nog 1 tip: in dit recept zitten ook producten met ijzer. Om die beter op te nemen, heb je vit C nodig. Dus wat mandarijn, sinaasappel of kiwi toevoegen, maak je het nog gezonder! Groetjes, Ninke

 • marleen van den abbeele

  06/10/2016 at 13:53 Beantwoorden

  hallo
  heb een atlete van 14 jaar, maar een slechte eter. Wel graag aardappelen en vlees en gepureerde groenten in de aardappelen. Mag ook graag melk. TIPS??

Post a Comment

 • No images found!
  Try some other hashtag or username